I 2021 vil elbiler blive mere almindelige biler med slankere og mere overkommelige muligheder at vælge imellem. Fordi elbiler ikke markedsføres lige så ofte som deres benzinbiler, er mange forbrugere ikke klar over mulighederne.

 

Elbiler findes i mange former, fra den meget prisvenlige og praktiske Nissan Leaf til den luksuriøse Porsche Taycan. I denne blog diskuterer vi, hvordan elbiler fungerer, fordele og ulemper ved elbiler og de bedste elbilmodeller i 2021.

 

Hvordan fungerer elbiler?

Forbrugerne er i stigende grad interesseret i at spare penge på benzin og reducere deres CO2-fodaftryk med emissionsfrie biler. Sammen med denne tendens er produktionen af elektriske køretøjer blevet forbedret, og der sælges nye biler hvert år.

 

Elbiler fungerer på en enkel måde: De indeholder elektriske batterier, der leverer strøm til at drive al elektronikken om bord på bilen og bilens elmotor – der er ikke brug for benzin! De oplades ved hjælp af specielle hurtigopladningsstationer eller ved hjælp af en almindelig stikkontakt.

 

Så er der plug-in hybride elbiler som Nissan Leaf. De indeholder benzinmotor, brændstoftank og transmission fra en traditionel benzindrevet bil samt batteripakke og elmotor fra en elbil.

 

Fordele ved elbiler

Når du sammenligner fordelene ved en elbil med fordelene ved en konventionel bil, skal du overveje følgende fordele:

 

Lavere driftsomkostninger

I det lange løb er det meget billigere at oplade en elbil end at fylde en benzinbil op.

 

Det gælder især, hvis du tager højde for, at du kan oplade din elbil derhjemme og få skattefordele ved at installere en solcellecarport eller bruge solpaneler til din elektricitet.

 

Reducer dit CO2-fodaftryk

Ifølge EPA udleder en traditionel benzindrevet personbil med en rækkevidde på 22 miles pr. gallon i gennemsnit 4,6 ton kuldioxid om året.

 

Ikke-hybride elbiler udleder nul tons CO2 eller andre drivhusgasser, hvilket gør dem meget mere miljøvenlige. Ved at oplade elbiler med vedvarende energi, f.eks. solenergi, sikrer du, at der ikke udledes CO2, mens din bil er i brug.

 

Lav vedligeholdelse

Mekaniske motorer har mange bevægelige dele, herunder pumper og ventiler, og væsker, der skal udskiftes. Tænk på regelmæssige olieskift – som elbiler ikke har.

 

Fordi elbiler ikke har så mange dele, der skal udskiftes, kræver de mindre vedligeholdelse. Elbiler har også en tendens til at holde længere end deres benzinbiler på grund af mindre slid.

 

En anden fordel ved elmotorer er den reducerede støj fra bilen. Elbiler er meget mere støjsvage end traditionelle gasmotorer, hvilket giver mindre støj og en mere afslappende kørsel.

 

Ydelse af høj kvalitet

Elbiler er kendt for deres glatte og støjsvage kørsel. Elmotorer reagerer også meget hurtigere end mekaniske motorer og giver mere drejningsmoment og manøvredygtighed under kørsel.

 

Desuden har elbiler en tendens til at køre mere effektivt og bruge mindre energi i bytrafikken.

 

Mere praktisk

Mange mennesker tror fejlagtigt, at elbiler er mere besværlige, fordi du skal finde opladningssteder, som ikke er lige så nemme at finde som tankstationer.

 

Men muligheden for at oplade elbiler derhjemme er en stor fordel, og der dukker flere opladningsstationer op over hele landet hver uge, både for Tesla og andre mærker. https://www.billigladestationer.dk/ladestandere/

 

Ulemper ved elbiler

Selv om elbiler har mere end deres andel af fordele, er det værd at bemærke, at de ikke er uden ulemper. Her er nogle af ulemperne ved elbiler:

 

Det kan være en udfordring at finde opladningsstationer

Selv om du kan oplade en elbil derhjemme, kan det være en udfordring at finde en ladestation, når du kører gennem landområder eller på en lang biltur. Som nævnt ovenfor er der flere områder, der tager imod opladningsstationer til elbiler, og mange hotelkæder er begyndt at inkludere opladere til elbiler i deres parkeringsanlæg. Denne tendens vil fortsætte, efterhånden som efterspørgslen efter opladningsstationer stiger.

 

Opladning kan tage et stykke tid

Det tager kun lidt mere end fem minutter at fylde benzin på en brændstoftank, mens det kan tage noget tid at oplade en elbil, især hvis batteriet er helt fladt.

 

Det kan tage mere end to dage at oplade et batteri fuldt ud fra en normal stikkontakt, afhængigt af biltypen og batteriets størrelse. Selv de hurtigste ladestationer tager 30 minutter at nå op på næsten 80 procent af kapaciteten.

 

Kørselsområdet er begrænset

Rækkevidden for en gasbil er meget længere end for en elbil, som kan variere fra 100 til 400 miles, afhængigt af biltypen.

 

Det kan være problematisk, hvis du planlægger en langtur, men det burde være fint til daglig pendling, hvis du oplader bilen natten over.

 

Høje startomkostninger

Selv om omkostningerne ved en elbil kan opvejes af brændstofbesparelser og skattefradrag, er den oprindelige pris for de fleste elbiler højere end for tilsvarende benzindrevne biler.

 

Batteripakker kan være dyre at udskifte

Selv om der generelt kun kræves lidt vedligeholdelse, skal du ikke blive overrasket, hvis du skal udskifte din elbils batteripakke mindst én gang i løbet af dens levetid.

 

Det kan være dyrt, selv om det er værd at bemærke, at prisen er faldet betydeligt i de seneste år til under 6.000 dollars.

 

Hvor lang er rækkevidden på en elbil?

Efterhånden som teknologien er blevet forbedret, er nyere elbiler også blevet i stand til at køre længere distancer. De fleste 2021-modeller kan køre mellem 160 og 240 kilometer på et fuldt opladet batteri. De bedste elbilmodeller kan dog nå en rækkevidde på 300 miles, og Tesla Model S Long Range har en rækkevidde på 402 miles pr. opladning.

 

I det væsentlige vil rækkevidden af en elbil variere afhængigt af modellen, men det faktum, at nogle modeller når over 300 miles pr. opladning, indikerer, at rækkevidden af den typiske elbil vil fortsætte med at stige i de kommende år.