Hvis du har sat dig ned for at undersøge, hvad det koster at oprette testamente, har du sikkert fundet ud af, at prisen kan variere rigtig meget, fra få hundrede kroner til mange tusinder. Men hvad skyldes denne store forskel i pris på testamente? Forskellen skyldes først og fremmest, at der er mange forskellige måder, hvorpå man kan oprette testamente, og at dette afspejler sig i prisen

Hvilke former for oprettelse findes der?

Du kan nemlig sagtens finde en udbyder, der tilbyder testamente til omkring 800-1000 kr. Dette er ofte et standardspørgeskema, som du bliver præsenteret for, og hvor testamentet genereres af en computer. Der er her risiko for, at testamentet ikke tager højde for jeres individuelle situation, fordi der ikke sidder noget menneske bag.

Du kan derudover vælge at kontakte en advokat og lade denne udarbejde dit testamente. Her er prisen typisk fra 4.000 kr. og opefter, og det kan derfor hurtigt blive en dyr fornøjelse, hvis ikke dine ønsker er meget simple og standard. Er dine ønsker kompliceret, arbejder de fleste advokater efter timepris, dvs. at du i dette tilfælde vil skulle betale meget mere for dit testamente.

Hvad er den bedste løsning?

Den sidste gruppe af løsninger, der findes ift. udarbejdelse af testamente, er juristfirmaerne. Disse har samme juridiske kandidatuddannelse som advokater, men arbejder typisk til en noget lavere løn. Flere juristfirmaer har specialiseret sig i oprettelse af testamenter, f.eks. Arvesikring.dk.

Du taler I dette tilfælde med en jurist, som herefter udarbejder dit testamente og sender til dig indenfor 24 timer med vejledning til, hvordan testamentet skal underskrives for at træde i kraft. Hvis du har rettelser/justeringer, er dette inkluderet i fastprisen, der typisk er omkring 2000-3000 kr. Du kan derfor trygt læne dig tilbage og stole på, at dit testamente ikke bliver dyrere, uanset hvilke ønsker du har hertil.

Hvordan opretter jeg mit testamente?

Det anbefales at tage kontakt til juristfirmaet og forklare om din familiesituation. Juristen foreslår herefter den bedste løsning til dig og vil spørge ind til de oplysninger, der skal bruges, og de bestemmelser, der kan være relevant for dig at gøre brug af I testamentet. På den måde sikrer juristen sig, at du får mest muligt ud af testamentet og dermed får mest muligt for pengene.

Det vigtigste er, at du husker at oprette testamente i tide – det kan hurtigt blive meget dyrere at lade være.