Undgå bøder i det nye år

Hvis du er en af de heldige, der har en teenager derhjemme, har du nok også prøvet at diskutere, hvorvidt der skal køres med hjelm. For cykelhjelme ødelægger jo frisuren, som du nok ved. Og der er aldrig ret langt fra ødelagt frisure til “Du ødelægger mit liv!”-diskussionen.

Men efter nytår bliver det nemmere at argumentere for brugen af hjelm, for der bliver det nemlig lovpligtigt at køre med hjelm på el-løbehjul, -skateboards og lignende motoriserede små transportmidler. Og der vanker bøder til de baryler, der ikke spænder hjelmen.

I første omgang er den lovpligtige hjelm indført som en forsøgsordning, for – forhåbentlig – at kunne bringe antallet af hovedskader og dødsfald ned. Disse tal har nemlig været stigende efter indførslen af de famøse el-løbehjul, motoriserede skateboards og el-cykler, fordi de kører hurtigere, end bilisterne forventer. 

Spænd lige hjelmen

Det er heller ikke nok, at cykelhjelmen sidder på hovedet – den skal sidde fast på hovedet. Derfor skal den sidde ordentligt, passe til dit hoved og spændes fast med remmen under hagen – ellers tæller det ikke.

Dette gør sig gældende for såvel MTB hjelme som el løbehjul hjelme, for de virker ikke efter hensigten, hvis de ikke sidder rigtigt på hovedet. Mange cykelhjelme i dag har mulighed for at justere nakkeremmen, så hjelmen kan sidde ordentligt fast.

Kør ikke med hovedet under armen

Cykelhjelmen gør dig ikke udødelig, og du skal naturligvis altid passe på i trafikken – især som den bløde trafikant. Men den kan beskytte den allervigtigste del af dig, hvis uheldet skulle være ude. Brækkede lemmer kan hele, men hovedskader er noget rigtigt skidt.

Det er vigtigt at bruge hovedet i trafikken. Derfor skal du køre med hjelm – og ikke med hovedet under armen eller øjnene nede i telefonen. Og selvom du har forkørselsret, er det klogt at sikre sig, bilisterne har set dig.