Min klasselære lugter af sprut!!

Min mand og jeg er ved at rydde bordet efter vores families aftensmad, da vore 12 årige datter pludselig udbrød: “Min klasselære lugter af sprut”. Desværre uden at tænke mig om fik jeg hurtigt svaret: “Grethe den pæne dame, arrr det kan vidst ikke passe hvad?”

Min datter så meget skuffet op på mig og svarede: “Jo mor, hun lugter tit at sprut, ikke sådan en frisk lugt, som hvis du og far har fået vin eller øl til maden. Men en klam gammel sprut lugt!” min mand og jeg så undrende på hinanden, og jeg skyndte mig at sige: “undskyld skat, hvis det er det du har oplevet, så må vi jo tale om det” Min mand tog hurtigt over og spurgte vores datter: “Er det kun noget du har oplevet eller er der flere fra din klasse som også har lugtet det? Er det noget i har talt om?” 

Min datter fortalt at hendes bedste veninder i klassen også havde bemærket lugten fra klasselæren. 

Jeg havde stadig lidt svært ved at forstå, hvis deres klasselære Grethe som var en meget pæn og nydelig dame i 50erne skulle have et alkoholproblem. Hun var altid sådan stilfuld og ordentlig, og var næste altid iført en overdreven perfekt make-up, super smart i tøjet langt fra det stereotype billede af en middel aldrende skolelærerinde. Kunne det virkelig passe at hun drak? 

Idas mormor

Min datter kunne åbenbart læse tvivlen i mit ansigt, lettere irriteret udbrød hun: “Det er altså rigtigt! Ida siger at hun lugter af vodka og gin, Ida kender lugten fra hendes mormor, som er alkoholiker” Nu kunne jeg ikke lade være med overrasket at udbryde: “Er Idas mormor alkoholiker?” Min datter svarede opgivende: “Ja det har jeg fortalt før, du høre aldrig efter! Idas mormor er alkoholiker, men hun drikker ikke mere hun har fået hjælp igennem sådan noget alkoholbehandling, og Ida siger at det går rigtig godt!”

Nu tog min mand heldigvis lidt over igen: “Det er da rigtig dejligt for Ida at hendes mormor har fået hjælp til sine alkoholproblemer, måske er det også sådan noget hjælp Grethe skal have” Jeg afbrød ham med en hurtig kommentar: “Nu skal vi jo lige først have fundet ud af om Grethe virkelig har et alkoholproblem?” Nu var min datter tydeligvis blevet vred på mig over min tvivl, “Tror du overhovedet ikke på hvad jeg fortæller dig?” Udbrød hun på den der måde, som kun den der pre-teenager kan gøre med en blanding af irritation, foragt og opgivenhed, over deres forældre. Jeg fremstammede et lille: “Jo jo skat, jeg mener jo bare at man skal passe på at dømme andre ikke ?”  Min datter fortsatte: ” Hun lugter altid om morgenen i de første timer, og så igen i det store frikvarter.” Igen brød min mad ind: “Nu prøver mor og jeg at tale med Ida og Sofias forældre og så finder vi ud af om der er noget vi kan gøre og hvordan”
Min datter så ud til at være tilfreds for nu, og sagde: “Bare i ikke siger til hende  at jeg har sagt noget” mens hun forsvandt ind på sit værelse.