Hvis du er en af de mange danskere, der af og til nyder et glas vin til aftensmaden, har du næsten med garanti hørt om såkaldt biodynamisk vin. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at du ved, hvad det er. Biodynamisk vin har nemlig ofte været omgærdet en del mystik, og både vinbønder og kendere har fundet en vis tilfredsstillelse i de komplicerede regler, det er forbundet med.

God vin der passer på miljøet

Biodynamisk vin behøver dog slet ikke at være så mystisk. Kort fortalt er biodynamisk vindyrkning nemlig bare en måde at dyrke vin på, som samtidig passer så godt på jorden som overhovedet muligt. Mange sammenligner det for eksempel med at gå et skridt videre end økologi. Hvis man dyrker biodynamisk vin, gøder man for eksempel kun med ganske særlige præparater, og der er stort fokus på at opretholde det mikrobielle liv i jorden. Hvis du køber biodynamisk vin, kan du altså være sikker på, at det er dyrket med respekt for både planten og den jord, den har vokset i.

Nogle hævder sågar, at det kan smages, men for de fleste er det ikke det, biodynamisk vin handler om. Det handler i stedet om at støtte en industri, der vælger at producere deres produkt bæredygtigt. Ligesom stadig flere vælger at handle ind til aftensmaden med klimaet i baghovedet, bør du måske gøre det samme, når du vælger vinen dertil. Du kan i hvert fald være sikker på, at du har truffet det bæredygtige valg, hvis du vælger en vin, der er biodynamisk certificeret.

Det er dog ikke den eneste fordel ved at vælge en vin, der er certificeret som en biodynamisk vin. I stadig højere grad er der nemlig også en korrelation mellem biodynamiske vinbønder og de mest anerkendte vinhuse. Certifikatet kan således også være en genvej til at finde nogle af de bedste vine på supermarkedets hylder, eller hvor du ellers vælger at købe din vin.

Biodynamisk vin- De mange muligheder

Der er dog også en stigende tendens til, at vinbønder bruger nogle af teknikkerne forbundet med biodynamisk vin uden nødvendigvis at opnå den ofte omstændige og dyre certificering. Hvis du gør en smule research, kan du altså sagtens drikke din vin med god samvittighed uden nødvendigvis at skulle betale for certifikatet.

Under alle omstændigheder er det altså værd at give biodynamisk vin et forsøg. Det findes nemlig i et væld af forskellige smagsprofiler og prislejer. Så må det jo være op til dig at bedømme, om du faktisk også kan smage forskellen. En ting er dog sikker, og det er at du, med biodynamisk vin, undgår kemikalier og anden skadelig adfærd. Klimaskadelig vin kan nemlig også vise sig at være skadelig for dig. Hvis du gerne vil gøre den næste vin på bordet til en biodynamisk vin, skal du bare følge det genkendelige grønne mærke eller finde din foretrukne biodynamiske vin med en søgning online. Så bliver det ikke nemmere.