Du kender det formentlig selv – man vil gerne gøre det bedst mulige for sit barn. Det er også tilfældet, når det kommer til babymad. Der findes mange forskellige guides til valg af babymad og hvornår. Mest af alt kommer det an på, hvad der føles rigtig for jeres familie og hvordan din baby trives bedst. Som forældre kender man sit barn bedst, og derfor er det også vigtigt at stole og lytte til sin egen mavefornemmelse når man prøver noget nyt af. Hvis du er på udkig efter faktuel viden om babymad, så kan nedenstående måske hjælpe dig lidt på vej. Her vil jeg tage udgangspunkt i nogle typiske spørgsmål og besvare dem efter bedste evne. 

“Hvornår må jeg give mit barn babymad?”

Hvis vi ser i forhold til Sundhedsstyrelsens anbefalinger, så er anbefalingen, at der fuldammes indtil barnet er seks måneder gammel – dog kan nogle børn godt være klar til anden mad før, her er det vigtigt, at du rådfører dig med din sundhedsplejerske, så i kan finde den rette løsning for dit barn. 

Man må tidligst starte på anden mad fra fire måneders alderen. Her vil man typisk starte med små smagsprøver, så barnet langsomt introduceres til nye smage og konsistenser.  

“Hvor meget skal en baby spise per dag?” 

Typisk viser barnet selv, hvor meget mad der er brug for, det er forskelligt fra barn til barn, hvor meget mad de spiser. Men det er særlig vigtigt, at du lærer dit barns signaler i forhold til sult og mæthed at kende. Så længe dit barn trives og vokser som det skal, skal du ikke være nervøs for, om det får den mad, det har behov for. 

“Kan jeg lave hjemmelavet babymad?”

Det kan du sagtens og det er bestemt ikke fordi det er svært at lave hjemmelavet babymad. Der er dog nogle få ting, som du skal være opmærksom på. Det kan være smart at vælge økologiske råvarer –  det kan det fordi, at kvaliteten af disse råvarer er tættere på de kvalitetskrav, som der stilles til færdiglavet babymad. Det er vigtigt at huske at skylle frugt og grøntsager godt, hvis de ikke skal koges først. Undlad salt i maden, brug i stedet hvidløg eller børnevenlige krydderier – det kan eksempelvis være dild, oregano og persille.