I dagligdagen tænker de fleste ikke meget over, hvor afhængige de er elektricitet. Vi bruger elektrisk komfur til at lave mad, koger vand til te eller laver kaffe med en kaffemaskine. Fra dagens begyndelse bruger vi elektricitet. Mange er også afhængige af en computer eller anden maskine, der har brug for strøm, når de arbejder.

Sikkerhed

Eftersom strøm er så vigtig en del af vores hverdag, er det lige så vigtigt at sikre, at strømmen i dit hjem fungerer fra tid til anden. Det kan du gøre ved at teste dine eltavler og HPFI-afbryder en gang om året. Hvis dine stikkontakter eller eltavler er gamle, kan det gøre strømmen farlig. Læs mere om el her og se, om du skal have udskiftet noget af det gamle. Med sikker elektricitet har du et mere sikkert hjem.

Eltavler

På en eltavle skal der være en liste, hvor der står, hvad de forskellige sikringer er forbundet til i hjemmet. Det kan være din opvaskemaskine, et andet apparat eller en stikkontakt. Der er to typer eltavler. Enten har eltavlen smeltesikringer eller en afbryder. Hvis den har smeltesikringer, står der ved de forskellige sikringer, hvor meget strøm det givne apparat kan holde til. Hvis der kommer mere strøm igennem, går stikket i stykker, og kredsløbet brydes, så hverken du eller apparatet kommer til skade. Stikket skal udskiftes, før det virker igen. På en eltavle med en afbryder, slår afbryderen fra, hvis der opstår en fejl. Du kan selv tænde for den igen, men hvis du ikke fikser fejlen, bliver den ved med at slå fra.

HPFI-afbrydere

Et HPFI-relæ opdager fejl i strømmen og slår fra for at beskytte din bolig fra brandulykker. Hvis et apparat ikke virker, eller hvis der er et lynnedslag i nærheden, slår relæet fra. Relæet slår hurtigt fra, hvis sker fejl, så du undgår at få stød, hvis du rører ved noget, der er i stykker. HPFI-afbryderen måler strømmen fra en elinstallation. Så længe strømmen er den samme, er der ingen fejl.

Stikkontakter

Har du prøvet at flytte ind i et smukt, gammelt hus med grimme, gamle stikkontakter? Der er stikkontakter, der har siddet så længe, at de er ved at falde ud af væggen, når man vil trække et stik ud af dem. Gamle stikkontakter med gamle elinstallationer kan være farlige. Det er heller ikke altid de lever op til lovkravene. Meget gamle stikkontakter ser desuden heller ikke for pæne ud efter mange års brug. De nye stikkontakter passer som regel bedre til dit hjem. For at få dem skiftet er det bedst at gå til en professionel. Afhængig af hvilke slags stikkontakter du har, kan det være farligt at begynde at skifte dem selv.